Meny Lukk

Råvare ETF

Råvare ETF børsnoterte råvarefond

Råvarer kan trades på mange ulike måter, og de har alle sine fordeler og ulemper. Råvare ETF er en metode som er forholdsvis enkel å forstå, men det kan være krevende å finne gode Equity Traded Funds som dekker råvarer.

Hva er Equity Traded Fund?

Equity Traded Fund eller ETF som det ofte forkortes til et er fond som kan kjøpes og selges på børs. Børsnoterte fond kan investere i alt fra aksjer til renter og råvarer. Noen børsnoterte fond gir direkteavkastning i form av utbytte, mens andre ikke gjør det. Noen børsnoterte fond investerer direkte i råvarer, mens andre investerer i opsjoner på råvarer.

Det er disse forskjellene som fører til at ulike typer ETF kan oppføre seg veldig ulikt, selv om de er eksponert mot samme indeks, aksjer, renter eller råvarer. På grunn av dette er det viktig å sette seg godt inn i hvordan de ulike fondene forvaltes.

Råvare ETF

Børsnoterte fond for råvare er enkelt og greit fond som investerer i en eller flere råvarer, enten direkte eller indirekte via finansielle instrumenter som aksjer, indekser, futures, opsjoner, mm, som kan kjøpes og selges på børsen. En fordel med disse fondene er at det er mange store og kjente leverandører. For eksempel er iShares og Vanguard kjente forvaltere som tilbyr handel i råvare ETF. Disse kan kjøpes og selges på for eksempel eToro.

Hvordan vurdere ETF

Det er flere ting du bør sjekke opp i før du kjøper et børsnotert fond. For eksempel dersom du vurderer å investere i gull er det viktig at fondet du kjøper driver med nettopp dette. Å kjøpe gull kan i utgangspunktet gjøres på to måter, noe vi kommer tilbake til. Videre er det viktig å sammenligne ETFs kursutvikling med råvarens kursutvikling. Kostnader er som kjent viktig å holde lave, og når du kjøper eller selger råvare ETF vil det være forvalterkostnader, spread og eventuell kurstasje som kan komme til å spise opp mye av avkastningen din om du ikke gjør jobben med å vurdere fondene grundig.

Sammensetning av beholdning

Vi nevnte at gull i utgangspunktet kan kjøpes på to måter. Enten selve råvaren i form av gullbarrer, eller ved bruk av kontrakter. Enkelte fond investerer i råvarekontrakter, og dette kan føre til at avkastningen fra fondet ikke blir lik avkastningen kjøp av selve råvaren hadde gitt. Enkelte fond er også eksponert mot brede råvareindekser.

ETF kursutvikling vs kursutvikling på råvare

I chartet som er levert av TradingView kan vi se utviklingen i prisen på sølv, rød linje, og prisen på utviklingen i iShares Silver Trust. Dette er en ETF som kan kjøpes på eToro. Fondet investerer i selve råvaren sølv.

ETF kursutvikling vs kursutvikling på råvare sølv ishares silver trust
Bildet åpnes i ny fane.

Vi kan se at prisen for en unse med sølv har steget 56,11 % i løpet av det siste året. Samtidig kan vi se at iShares Silver Trust ETF har steget med 55,43 % i løpet av den samme perioden. Altså har det børsnoterte fondet steget tilnærmet likt som råvaren. Dette er veldig viktig, og ofte kan det være store forskjeller mellom hvilken avkastning ETF gir i forhold til en investering i råvaren. Normalt ønsker vi å få en så lik avkastning som mulig.

  • Anbefalt nettmegler
  • Trade råvarer med CFD, ETF, ETN
  • Ingen kurtasje, lav spread
  • Gratis realtidskurser og analyseprogram
  • Godkjent av Finanstilsynet

67 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Forvalterkostnader

Finansinstitusjonene som utsteder ETF på råvarer gjør selvsagt ikke den jobben gratis, og det trekkes et forvaltergebyr fra investeringen. Dette kan gjøres på flere ulike måter. Noen tar en prosentsats av summen du kjøper for, mens andre fond som blir aktivt forvaltet kan trekke løpende gebyrer så lenge du har eiendeler i det børsnoterte fondet. Det kan være store forskjeller på hvor mye de ulike aktørene tar betalt, og ved å finne fond som har lave forvalterkostnader kan du få en bedre avkastning over tid.

Likividitet

Dersom du driver med aktiv trading er det viktig å kunne kjøpe og selge posisjonene raskt. For å kunne gjøre det må du finne en ETF hvor det er høy omsetning. En annen fordel med høy omsetning er at spread som regel blir lavere, noe som igjen betyr lavere kostnader ved kjøp og salg av det børsnoterte fondet.

Hvordan kjøpe ETF?

eToro er en markedsplass vi ofte bruker til trading og mer langsiktig investering. Dette gjelder også for CFD på børsnoterte råvarefond. Disse har et av de beste utvalgene, og siden det ikke er noen kurtasje slipper du unna en kostnad. Det koster ingenting å registrere seg på eToro, og du kan dermed åpne en konto, gjøre en nærmere undersøkelse av handelsplattformer, og se om den gir deg det du trenger for å trade på nett.

  • Anbefalt nettmegler
  • Trade råvarer med CFD, ETF, ETN
  • Ingen kurtasje, lav spread
  • Gratis realtidskurser og analyseprogram
  • Godkjent av Finanstilsynet

67 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du førstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × two =