Meny Lukk

Teknisk analyse

Teknisk analyse blir brukt av mange tradere i forbindelse med aksjehandel, men dette kan også brukes sammen med råvarehandel. Dersom du allerede har brukt tekniske analyse når du trader aksjer vil du kanskje kunne nok om teknisk analyse allerede, er du derimot fersk innenfor dette emnet kan du lære deg det viktigste her.

Teknisk analyse av råvarer

Teknisk analyse er en analysemetode som skiller seg fra den tradisjonelle analysen. Tekniske analyser har nemlig ikke som mål å si noe som et potensielt kursmål. Det den tekniske analysen derimot vil si noe om, er hva markedet mener om forskjellige kursnivåer.

Logikken som legger grunnlaget for dette er at dersom kursen er lav, vil investorene og traderne som driver råvarehandel kjøpe. Følgen av dette er at den økte etterspørselen kan gjøre at kursen stiger. Er derimot kursen høy vil investorene og traderne sikre gevinster og selge seg ut. Dette kan gi et salgspress, som igjen fører til kursfall.

Anbefalt nettmegler - enkel registrering med BankID
  • Anbefalt nettmegler
  • Charts fra TradingView
  • CFD på aksjer, indekser, råvarer
  • CFD på valuta, kryptovaluta
  • Lav spread
  • Godkjent av Finanstilsynet

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

Tekniske støtter og motstander

Tekniske støtter og tekniske motstander er det mest grunnleggende innenfor tekniske analyser. En teknisk støtte er et kursnivå hvor kursen minst to ganger tidligere har vendt opp fra etter å ha falt ned. En teknisk motstand er derimot et kursnivå hvor kursen har vendt ned fra minst to ganger tidligere etter å ha steget.

For å få et etablert brudd på et støtte eller motstandnivå må kursen ha beveget seg en hel handledag på oversiden av motstanden eller undersiden av støtten. Du kan finne etablerte brudd ved å bruke candles på kurschartet.

Tekniske trender

Tekniske trender finnes som regel ved at du har en teknisk støtte for kursutviklingen og et teknisk motstandsnivå. Denne støtten og motstanden utvikler seg i samme retning og er diagonale. Det finnes tre ulike tekniske trender. Det er stigende trend, fallende trend og sidelengs trend.

For å ha en definert trend må den tekniske støtten ha blitt testet minst tre ganger og motstanden må ha blitt testet minst to ganger. At kursen tester en motstand eller støtte betyr at kursen ikke bryter gjennom, men reagerer tilbake.

Tekniske formasjoner

Det skilles mellom to ulike tekniske formasjoner. Disse er vendeformasjoner, hvor det er ventet at trenden skal snu, og fortsettende formasjoner hvor kursen er ventet å fortsette i samme trend. 

Blant vendeformasjonene finner vi dobbel topp og dobbel bunn, hode skulder og omvendt hode skulder formasjon, og til slutt trippel topp og trippel bunn formasjoner.

Blant de fortsettende formasjonene har du flaggformasjoner, vimpelformasjoner, gaps og triangelformasjoner.

Tekniske indikatorer

Tekniske indikatorer forsøker å si noe om den tekniske trenden eller styrken til kursutviklingen. Det finnes et stort antall forskjellige tekniske indikatorer, men noen av de vanligste er RSI, MACD, Bollinger Bands, Stocastic Momentum Index, ROC og Parabolic SAR. 

Teknisk analyseprogram

Teknisk analyse kan virke komplisert, men det går faktisk ganske raskt å lære, i tillegg er det en analysemetode som er veldig anvendelig.

Alle nettmeglerne du kan lese om på denne siden tilbyr også gratis teknisk analyseprogram som gjør det langt enklere å utføre tekniske analyser.